Business-uri care au scris istorie

În Statele Unite ale Americii, și nu numai, orice companie prezentă pe piață de cel puțin un secol este extrem de apreciată și respectată. Dar, călătorind în jurul lumii, poți descoperi business-uri fondate cu mai bine de 1.000 de ani în urmă și apreciate chiar și în ziua de astăzi. Hoteluri, berării sau restaurante din toate colțurile lumii au trecut cu succes testul timpului, fiind conduse și astăzi de descendenți ai fondatorilor. Mai jos, câteva dintre business-urile care au intrat în istorie.

Japonia – Hanul Keiunkan Inn (705)

Fondat în urmă cu mai bine de 1300 de ani, în anul 705, hanul Keiunkan Inn (Japonia) a fost omologat de către Guiness World Records, arată site-ul oficial, drept cel mai vechi hotel din lume. Deși nu există date oficiale în acest sens, Keiunkan Inn poate fi, de fapt, cel mai vechi business din lume. Localizat în apropierea vulcanului Fuji, cel mai înalt munte din Japonia, Keiunkan Inn este o afacere de familie transmisă, până în prezent, de-a lungul a nu mai puțin de 52 de generații.

Austria – Restaurantul Stiftskeller St. Peter (803)

Inaugurat în urmă cu peste 1.200 de ani, în anul 803, restaurantul Stiftskeller St. Peter este, conform site-ului oficial, cel mai vechi restaurant din Europa. Restaurantul, localizat în incinta St. Peter’s Archabbey, o mănăstire fondată în anul 696, este faimos pentru decorațiunile de Crăciun care au impresionat o lume întreagă. Printre acestea, sute de brazi și lumini, o masă din cristale Swarovski și o scenă uriașă a Nașterii Domnului. Nici nu e de mirare că restaurantul Stiftskeller St. Peter este, anual, o atracție pentru zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii.

Germania – Vinăria Staffelter Hof (862)

Fondată acum aproximativ 1.150 de ani, în 862, Staffelter Hof este una dintre cele mai vechi vinării din Germania și chiar din întreaga lume. Potrivit site-ului oficial, Staffelter Hof a fost dăruită, la un moment dat, unei mănăstiri din Stavelot (Belgia), la ordinul regelui Lothar al II-lea. În timpul Revoluției Franceze, Peter Schneiders avea să răscumpere vinăria și să o aducă în Kröv (Germania). Kröv are, la rândul lui, o istorie bogată și interesantă, fiind fondat de celți și, apoi, cucerit de romani. Cât privește vinăria Staffelter Hof, aceasta este condusă și astăzi de urmași ai familiei Schneiders.

Irlanda – Pub-ul Sean’s Bar (900)

Localizat lângă castelul Athlone, la aproximativ 130 de kilometri de aeroportul Dublin, pub-ul Sean’s Bar este cel mai vechi bar din Irlanda și, conform unor studii, cel mai vechi din lume. Cel puțin asta reise din informațiile prezentate pe site-ul oficial. Pub-ul Sean’s Bar este atât de vechi (fiind fondat în anul 900), încât, atunci când a fost renovat (în perioada anilor 1970), s-a descoperit că pereții fuseseră realizați din împletituri de răchită, practică frecventă în secolele IX-X. Pereții originali ai pub-ului, împreună cu monede antice descoperite în zonă, sunt expuși la Muzeul Național Irlandez.

 

Italia – Turnătoria Marinelli Bell Foundry (1000)

Orășelul Italian Agnone propune aproximativ 5.000 de locuitori, dar și un alt business care a trecut testul timpului: Marinelli Bell Foundry sau, așa cum mai este cunoscut, Campane Marinelli. Potrivit site-ului oficial, Marinelli Bell Foundry a realizat primul clopot undeva în jurul anului 1000, fiind considerată cea mai veche turnătorie din lume. În apropierea turnătoriei Marinelli Bell Foundry, a fost înființat Muzeul Clopotelor, care le oferă turiștilor din întreaga lume posibilitatea de a admira, printre altele, primul clopot realizat vreodată, dar și cea mai mare colecție de acest gen din lume.

Anglia – Hanul The Angel&Royal Inn (1203)

Fondat în urmă cu mai bine de opt secole, în anul 1203, The Angel&Royal Inn este, poate, cel mai vechi han din Anglia. Inițial, conform site-ului oficial, hanul era vizitat strict de membrii Ordinului Cavalerilor Templieri și de regii Richard al III-lea, Edward al III-lea, Charles I și George al IV-lea și apropiații acestora. Cunoscut sub numele simplu de Angel Inn, hanul și-a schimbat, în anul 1866, denumirea în The Angel&Royal Inn, pentru a reflecta adevărata sa istorie. Astăzi, hanul este deținut de unul dintre cele mai populare lanțuri hoteliere din Anglia, Best Western, care a ținut să păstreze o parte din istoria hanului, fațada acestuia fiind neschimbată de aproximativ 600 de ani.

Polonia – Restaurantul Piwnica Świdnicka (1273)

Inaugurat în urmă cu aproximativ 750 de ani, în anul 1273, restaurantul Piwnica Świdnicka, renumit pentru berea pe care o comercializa (bere produsă în orașul polonez Świdnicka), era localizat inițial la subsolul clădirii în care își avea sediul Primăria orașului Wroclav. Site-ul oficial al restaurantului arată că, până în secolul al XV-lea, Piwnica Świdnicka a fost extins continuu. Reconstruit în 1904, Piwnica Świdnicka se lăuda, în 1960, nu doar cu bere de cea mai bună calitate, dar și cu o sală de cinema și una de jocuri. Restaurantul a fost renovat în 1996 și, deși echipamentele au fost înlocuite, interiorul a fost restaurat în baza documentelor istorice, pentru a reda imaginea Piwnica Świdnicka.

Cehia – Berăria Pivovar Broumov (1348)

Inaugurată acum mai bine de 650 de ani, în 1348, berăria Pivovar Broumov este una dintre mândriile Cehiei. Inițial, berăria a fost parte a mănăstirii cu același nume, însă, potrivit site-ului oficial, a fost arsă din temelii de mai multe ori. Iar asta i-a determinat pe călugării de la Broumov să reconstruiască berăria în afara mănăstirii, “noua” berărie fiind construită în perioada 1712-1714. Berăria a fost modernizată recent, pentru a oferi o gamă variată din cele mai bune beri produse în Cehia de către brand-ul Olivetinsky Opat. Berea îndrăgită la Pivovar Broumov este exportată constant în Polonia.

Hai să bem o cafea împreună, să depănăm povești la gura sobei și să îți explicăm care sunt secretele unui business de succes.

NOUTĂȚI

Articole similare