Core Web Vitals – Ce înseamnă, cum te afectează & sfaturi de optimizare

Îți dorești ca website-ul tău să apară primul pe Google atunci când oamenii caută un keyword legat de domeniul tău de activitate? Vrei să ai un website care să le ofere potențialilor clienți o experiență de utilizare plăcută și care să îi determine să facă pasul cel mare și să te contacteze?

Soluția este simplă și complicată în același timp: ai nevoie de optimizare constantă. Tehnologia evoluează continuu și în fiecare zi apare o nouă cerință care trebuie îndeplinită dacă vrei să te indexezi bine în Google.

Core Web Vitals este un set nou de factori pe care Google îi utilizează pentru a-și da seama ce tip de experiență oferă un website utilizatorilor săi. În acest articol vei afla în detaliu ce înseamnă Core Web Vitals, ce impact poate avea asupra website-ului tău și cum să îți măsori performanța în funcție de factorii respectivi.

Ce reprezintă Core Web Vitals

Core Web Vitals este un set de factori stabiliți de Google care îi ajută pe programatori să înțeleagă care este experiența utilizatorilor. Acești factori sunt folosiți de Google (împreună cu alți parametri) pentru a obține un scor al experienței pentru fiecare pagină. Mai mult, aceștia pot influența poziția pe care se va afla website-ul în căutările pe Google.

Cei trei factori din Core Web Vitals Google sunt:
– Largest Contentful Paint (LCP);
– First Input Delay (FID);
– Cumulative Layout Shift (CLS);

Ce înseamnă Largest Contentful Paint (LCP)

Factorul Largest Contentful Paint analizează cât de repede se încarcă cea mai mare bucată de conținut de pe o pagină, indiferent de tipulul acestuia: imagine, cod, fișier CSS, etc.

Mai exact, LCP măsoară timpul în secunde din momentul în care utilizatorul a accesat o pagină până când cea mai mare parte din conținutul de pe acea pagină s-a încărcat corect. Pentru a le oferi utilizatorilor o experiență plăcută și pentru a ranka bine, valoarea LCP trebuie să fie cât mai mică.

Cum să interpretezi scorul LCP:
Bun: mai puțin sau egal cu 2.5 secunde;
Are nevoie de îmbunătățiri: între 2.5 și 4 secunde;
Slab: mai mult de 4 secunde.

Ce înseamnă First Input Delay (FID)

First Input Delay este un factor Core Web Vital care măsoară cât timp trece de când utilizatorul interacționează prima oară cu website-ul tău (prin accesarea unui link, apăsarea unui buton) până când browser-ul răspunde la această interacțiune.

Practic, valoarea FID are un impact major asupra impresiei pe care un utilizator și-o face atunci când interacționează prima oară cu website-ul tău, luând în considerare viteza de răspuns.

Cum să interpretezi scorul FID:
Bun: mai mic sau egal cu 100 de milisecunde;
Are nevoie de îmbunătățiri: între 100 și 300 de milisecunde;
Slab: mai mult de 300 de milisecunde.

Ce înseamnă Cumulative Layout Shift (CLS)

Cumulative Layout Shift analizează stabilitatea vizuală a unei pagini care are un impact foarte mare asupra experienței utilizatorilor. Mai exact, acest factor Google oferă un scor în funcție de cât de mult se mișcă elementele dintr-o fereastră atât timp cât pagina este deschisă (dacă pagina a rămas deschisă în background, scorul CLS va fi calculat constant).

Scorul este obținut cu ajutorul a două componente: impact fraction (zona acoperită de elementul instabil care își schimbă poziția) și distance fraction (distanța cea mai mare pe care o parcurge elementul instabil împărțită la dimensiunea cea mai mare a ferestrei, fie lungime sau lățime).

Cum să interpretezi scorul CLS:
Bun: mai mic sau egal cu 0.1;
Are nevoie de îmbunătățiri: între 0.1 și 0.25;
Slab: mai mare de 0.25

Ce impact au Core Web Vitals asupra website-ului tău

Acum știi exact care sunt factorii Core Web Vitals și ce anume măsoară, dar cum îți afectează aceste metrice succesul website-ului?
Practic, dacă lucrezi la îmbunătățirea website-ului tău pentru a obține un scor Bun pentru fiecare dintre cei trei factori, vei avea un website mai rapid, care le oferă utilizatorilor o experiență plăcută. Astfel, ei vor fi determinați să petreacă mai mult timp pe website-ul tău, va scădea bounce rate-ul și, dacă și conținutul este relevant pentru ei, este posibil să devină clienți.

În caz contrar, dacă website-ul are scor Slab, utilizatorii vor avea o dificultate în a-l utiliza și vor alege să părăsească rapid paginile care nu au fost optimizate.

Mai mult, factorii Core Web Vitals au fost implementați de Google nu doar pentru a analiza experiența pe o pagină, ci și pentru a determina care va fi locul website-ului atunci când cineva caută un keyword. Astfel, dacă vrei ca website-ul tău să se regăsească printre primele rezultate, nu ignora optimizarea Core Web Vitals.

Cum să îți optimizezi website-ul pentru a obține un scor Bun la Core Web Vitals

Cea mai rapidă și eficientă soluție pentru a-ți optimiza website-ul și a obține un scor mare pentru factorii Core Web Vitals este să apelezi la o agenție cu experiență care îți va oferi servicii SEO și de dezvoltare de calitate și te va ajuta să obții rezultatele pe care ți le dorești.

Poți încerca să faci asta și singur, dar este bine să știi că te poți baza mereu pe ajutorul unor specialiști. Primul pas pentru optimizare este să afli care este scorul website-ului tău pentru fiecare din factorii Core Web Vitals, astfel încât să știi unde e nevoie de îmbunătățiri.

Pentru a măsura acești factori poți folosi Google Search Console sau alte platforme asemănătoare care îți vor arăta scorul pentru fiecare pagină a site-ului.

Îți venim în ajutor cu o serie de sfaturi utile care te vor ajuta să îți optimizezi paginile pentru fiecare factor în parte:

Largest Contentful Paint (LCP)
Pot exista o varietate de motive pentru care te confrunți cu un scor Slab pentru LCP precum un server care se încarcă greu, resurse cu o dimensiune prea mare, JavaScript sau CSS greoi. 

Iată ce poți face:

– Optimizează-ți calea critică de randare;
– Imaginile ar trebui să fie salvate la cea mai mică dimensiune care păstrează calitatea pentru a se încărca rapid;
– Optimizează website-ul din punct de vedere CSS.

First Input Delay (FID)

Cea mai comună cauză pentru un scor mic la FID este faptul că browser-ul este ocupat să execute un cod JavaScript și nu poate să răspundă imediat la interacțiunea utilizatorului. 

Iată ce poți face:

– Redu timpul de executare pentru JavaScript;
– Redu impactul pe care îl are codul third-party asupra paginii.

Cumulative Layout Shift (CLS)
Poți avea un scor mic pentru CLS atunci când ai imagini sau reclame care nu au dimensiunile specificate, când anumite resurse nu se încarcă în același timp sau noi elemente sunt adăugate peste cele existente. 

Iată ce poți face:

– Include mereu atribute de dimensiune pentru imagini și video;
– Nu adăuga elemente peste unele existente.

Dacă îți dorești un website de succes este important să știi că factorii Core Web Vitals pot influența atât poziția pe care te afli în Google, cât și experiența utilizatorilor. La fel de important este să apelezi la ajutorul unor experți care îți pot oferi servicii SEO Bucuresti și dezvoltare web pentru ca tu să ai un website constant optimizat, care îți aduce rezultate.

NOUTĂȚI

Articole similare

Tipuri de trafic

Traficul reprezintă unitatea de măsură a unui website. Obiectivul oricărui site este de a atrage trafic, deoarece un număr mare de vizitatori reprezintă un număr

Citește