Ce sunt NFT-urile? Top 9 lucruri de știut

Mulți dintre noi ne-am intersectat până acum, cel puțin o dată, cu termenul ,,NFT’’. Ar fi putut fi o știre privind cea mai recentă achiziție crypto a unei celebrități sau un brand renumit ce a lansat recent propria colecție de NFT-uri. Adesea, noțiunea de ,,NFT” a fost utilizată în tandem cu ,,metaverse-ul”, fapt ce ar fi putut crea confuzie generală privind legătura dintre cele două fenomene.

Multe canale media din online au abordat acest subiect și nu doar o dată s-au vehiculat investiții fabuloase pentru un singur NFT. Aceste lucruri au condus la crearea a două categorii principale de utilizatori online: cei pasionați de noutățile din domeniul NFT-urilor și cei ce au dorit să evite cu orice preț acest topic.

La Danco Vision, acordăm atenție atât proceselor de optimizare SEO, campaniilor PPC și serviciilor 360°, cât și domeniilor crypto și metaverse. De aceea, ne dorim să creăm o punte între aceste două categorii, pentru ca NFT-urile să devină un subiect mai accesibil pentru toată lumea. Acest articol este menit a fi ,,ghidul” ideal privind aspecte precum: ce înseamnă NFT-urile, care este rolul acestora, de ce tot mai multe persoane și branduri iau parte la acest fenomen și multe alte aspecte. Acestea fiind spuse,

Cuprins:

  1. Ce sunt NFT-urile?
  2. Ce formă pot lua NFT-urile?
  3. Cum funcționează NFT-urile?
  4. Ce presupune cumpărarea unui NFT?
  5. Cum stochezi un NFT, odată ce l-ai cumpărat?
  6. Care este confuzia privind dreptul de proprietate?
  7. Din ce perspective poți interacționa cu acest domeniu?
  8. Care este legătura cu metaverse-ul?
  9. Cum poate fi încălzirea globală afectată de NFT-uri?

 

1.  Ce sunt NFT-urile?

Abrevierea ,,NFT” provine de la ,,non-fungible token”. Aceasta este o unitate de date stocate în blockchain, ce poate fi tranzacționată pe multiple platforme online în schimbul unei sume exprimate într-o cryptomonedă. Blockchain-ul este un registru digital, o lungă listă (în continuă creștere) de date structurate, interconectate prin criptografie (un sistem de codificare și securizare a unei baze de date).

Ok, aceasta ar fi o explicație tehnică, dar nu tocmai ușor de procesat. În termeni mai accesibili, ce sunt NFT-urile? Cu alte cuvinte, acestea sunt fișiere ce pot avea orice format, tranzacționate pe anumite platforme online dedicate. Caracterul non-fungible al unui token digital înseamnă că fișierul este unic, original și nu poate fi înlocuit. De exemplu, un bitcoin este fungibil, putând fi înlocuit cu un alt bitcoin, acestea fiind identice.

Existența NFT-urilor a devenit posibilă, din punct de vedere tehnic, atunci când blockchain-ul cryptomonedei Ethereum a permis această codificare unică a acelor fișiere. Printre primele apariții NFT au fost CryptoKitties, ce permiteau utilizatorilor să tranzacționeze feline virtuale.

2.   Ce formă pot lua NFT-urile?

Așa cum am menționat, NFT-urile pot avea orice format. Acestea pot fi imagini, texte, clipuri, GIF-uri sau fișiere audio.

Este demn de menționat totuși că focusul este asupra NFT-urilor sub formă de artă digitală. Acest nou curent a dat startul unei forme de exprimare diferite. Anumiți utilizatori se regăsesc în mesajul transmis și stilul abordat de arta digitală vândută ca NFT-uri.

Lucrurile au evoluat până în punctul în care unele persoane au devenit, într-un fel, colecționari de artă crypto.

3.   Cum funcționează NFT-urile?

Am explicat ce sunt NFT-urile, dar credem că ar trebui să dezvoltăm mai mult explicațiile privind modul în care funcționează un NFT, ce anume îl face unic și alte aspecte. Majoritatea NFT-urilor fac parte din blockchain-ul Ethereum (ETH).

Ethereum este o cryptomonedă, precum Bitcoin, Cardano, Dogecoin etc. Acest blockchain, așa cum am menționat și mai sus, suportă și NFT-uri, stocând date adiționale ce le face să funcționeze diferit de un ETH.  NFT-urile se diferențiază prin codificarea unică, ce atestă dreptul de proprietate asupra acestora. De asemenea, acestea pot avea aproape orice format digital, în timp ce ETH este doar o cryptomonedă.

Totuși, putem reține că și alte blockchains pot implementa propriile versiuni de NFT-uri. Practic, un fișier digital este transformat într-un asset, prin intermediul tehnologiei blockchain. De cele mai multe ori, nu este stocat în sistem însuși fișierul în cauză, ci un link ce conduce la acesta.

4.   Ce presupune cumpărarea unui NFT?

Procesul nu este atât de simplu precum plata online a oricărui produs. Cea mai comună monedă de tranzacționare a NFT-urilor este ETH, dar teoretic, un NFT poate fi comercializat în orice cryptomonedă. Până în prezent, natura achiziționării unui nou NFT este, în mare parte, speculativă. Ce înseamnă asta? Ei bine, nu sunt stabiliți factori standard ce determină profitabilitatea/valoarea unui NFT. Pot fi luate în considerare aspecte precum stilul artei, campania ce a condus la crearea acelor opere de artă ca NFT-uri (campanii umanitare, de mediu, civice etc).

Tehnologia Blockchain a devenit totuși atractivă și pentru că stochează fiecare tranzacție ce are loc. Cum toate informațiile necesare privind drepturile de proprietate ale fiecărui NFT sunt stocate în sistem, ,,furtul” de NFT-uri, deși posibil, este mult mai dificil decât furtul unei opere de artă dintr-un muzeu. Bineînțeles, contează în final cum este stocat un NFT și dacă o potențială victimă a unui furt informatic ar depune eforturi pentru a-și recupera investiția. Mai rămâne totuși un aspect de menționat. Fiecare tranzacție în blockchain-ul ETH te va costa anumite taxe, plătite ,,minerilor”.

Este vorba despre computere ce folosesc anumite programe de mining. Astfel, acestea procesează într-un server privat, sau într-un mining pool, tranzacțiile ce sunt apoi adăugate în ETH blockchain. Ca regulă generală, tranzacțiile crypto generează în sistem mai multe cryptomonede, înregistrate prin aceste computere de mining.

Revenind însă, taxele plătite către serverele de mining sunt numite ,,gas”. Practic, această sumă poate varia, modificând implicit costul total al tranzacției însăși. Aproape orice activitate desfășurată în blockchain este taxată în gas. De la minting (procesul de creare, înregistrare a NFT-ului într-un marketplace și acordarea unui cod unic, ca și token), până la tranzacționare sau licitare a sa. Cât despre platforme, au apărut multiple piețe digitale pentru această industrie, pentru a cumpăra și vinde NFT-uri. Unele dintre cele mai notabile sunt OpenSea, Nifty Gateway și Rarible.

5.   Cum stochezi un NFT, odată ce l-ai cumpărat?

Ce sunt NFT-urile știm, dar cum le putem păstra în siguranță? Exact precum orice cryptomonedă, NFT-urile pot fi stocate într-un crypto wallet. Trebuie însă să alegi ce fel de wallet vei folosi. Nu doar că trebuie să fie un wallet compatibil cu stocarea de NFT-uri, dar există 2 tipuri de wallets – software (hot wallet) sau hardware (cold wallet).

Majoritatea platformelor de tranzacționare solicită însă un software wallet, ce este folosit și pentru a-ți crea contul. Acest tip de wallet este conectat la internet, fapt ce poate expune, într-o oarecare măsură, securitatea datelor tale de accesare a contului. Totuși, un wallet este mai sigur decât folosirea directă a unui unui card bancar. Pe de altă parte, un hardware wallet este și mai sigur, stocând aceste date de log in (numite private keys), în offline. Problema este că această alternativă îngreunează cumpărarea și vânzarea directă a NFT-urilor tale.

Deci cum ar fi mai bine să-ți stochezi NFT-urile? Recomandarea Danco Vision, în calitate de agenție specializată în domeniul metaverse, crypto, consultanta business și alte servicii în digital marketing, este de a îmbina cele două metode. Poți alege anumite hardware wallets ce se pot conecta la third-party software wallets. Astfel, acel private key este stocat în hardware, în timp ce prin software poți accesa și gestiona contul și NFT-urile deținute. La fiecare tranzacție, software-ul ar trimite o solicitare către hardware. Tranzacția ar fi încheiată doar după ce ai accesa contul și ai aproba personal solicitarea trimisă.

Este un proces asemănător celui practicat de băncile care trimit o notificare pe telefonul tău, solicitând accesarea contului bancar pentru încheierea unei tranzacții online.

6.   Care este confuzia privind dreptul de proprietate?

Platformele ce te ajută să stochezi, să vizualizezi și să gestionezi NFT-urile tale. Acestea îți oferă și un certificat de autenticitate sau o dovadă a proprietății asupra NFT-ului, ce este vizibil și pentru ceilalți utilizatori.

Care este totuși problema des întâlnită? Ce sunt NFT-urile, dacă nu imagini, GIF-uri sau alt format descărcabil? Teoretic, oricine poate copia și descărca conținutul unui NFT (imaginea, clipul etc). Însă, NFT-urile sunt menite să ofere un element ce nu poate fi copiat de nimeni – dovada dreptului de proprietate asupra fișierului.

 A nu se confunda cu drepturile de autor, pentru că acestea nu sunt transmise odată cu produsul în sine, ci rămân ale creatorului inițial al NFT-ului. Pe scurt, oricine poate cumpăra sau descărca un tablou realizat de Dalí, dar o singură persoană/instituție poate deține originalul.

7.   Din ce perspective poți interacționa cu acest domeniu?

Ei bine, depinde dacă ești un artist, ce dorește să creeze NFT-uri, sau ești un cumpărător/colecționar, ce știe acum ce sunt NFT-urile și care este potențialul lor.

Ești artist

Crearea și vânzarea artei tale sub formă de NFT-uri ar putea fi una dintre cele mai profitabile opțiuni, în special dacă este artă digitală ce nu s-ar fi bucurat de același succes pe alte platforme. Unul dintre avantaje este că poți opta pentru primirea anumitor taxe pentru dreptul de autor (royalties), la fiecare tranzacționare a NFT-ului tău. Cu alte cuvinte, continui să primești un procent anume din suma vânzării de fiecare dată când opera ta are un alt proprietar.

Ești cumpărător

Avantajele sunt clare – dacă presupunerea ta este corectă, valoarea acelui NFT ar putea crește în timp, în special dacă face parte dintr-o colecție relevantă (ex: CryptoPunks, Mutant Ape Yacht Club, World of Women etc). Alege momentul potrivit pentru a cumpăra și vinde, iar investiția ar putea fi extrem de profitabilă. În plus, este o oportunitate de a susține unii dintre artiștii tăi favoriți.

8.   Care este legătura cu metaverse-ul?

Explicația este mai simplă decât te-ai aștepta. Dacă ai ajuns până la acest punct, felicitări! Cunoști deja ce sunt NFT-urile! Trebuie să știi însă că acestea sunt introduse și în jocuri sau lumi virtuale tridimensionale, precum cele din metaverse.

Una dintre practicile deja oarecum comune este vânzarea de NFT-uri sub formă de articole prin care îți poți personaliza avatarul în metaverse. Un exemplu bun este metaverse-ul 837X produs de Samsung, unde poți găsi NFT-uri sub formă de articole de îmbrăcăminte din diverse colecții, într-un magazin virtual.

În viitor, sperăm să observăm o tranziție mai ușoară a NFT-urilor cross-platform, dintr-un metaverse în altul, pentru a nu fi nevoie neapărat de investiții separate, în funcție de lumea virtuală în care pătrunzi.

9.  Cum poate fi încălzirea globală afectată de NFT-uri?

Am menționat mai sus procesul de mining prin intermediul unor servere. Ei bine, hardware-ul necesar, dacă este dus la un nivel profesionist, consumă extrem de multă energie electrică. NFT-urile folosesc aceeași tehnologie blockchain precum cryptomonedele implicate în aceste servere ce procesează tranzacții.

Toate acestea rezultă în emisii ridicate de carbon în atmosferă. Problema poate fi însă contracarată. Artistul digital Mike Winkelmann, supranumit Beeple în online și cunoscut pentru vânzarea NFT-urilor sale pentru sume colosale, crede într-un viitor sustenabil al NFT-urilor. Scopul ar fi investirea în energie verde și tehnologie ce absoarbe carbonul din atmosferă.

Danco Vision are expertiza necesară în digital marketing și în servicii 360° de peste 16 ani, întotdeauna la curent cu cele mai noi trenduri de pe piața online. Contactează-ne acum!

NOUTĂȚI

Articole similare

Ce este un site de prezentare?

În era digitală, este esențială prezența online a afacerilor, motiv pentru care crearea un site web este stringentă pentru fiecare business în parte. Brand-urile care

Citește