Ești un content writer sau un copywriter?

Scrii texte și articole, faci postări, deci ești un copywriter, nu? Însă stai! Dacă tu ești copywriter, lui de ce i se spune content writer? Nu face același lucru ca tine? Și uite așa a început să se facă confuzia în acest domeniu între copywriter și content writer presupunând că au una și aceeași definiție, prin urmare și aceleași atribuții și sarcini.

Noi credem că această confuzie a avut loc din cauza împrumutării acestor denumiri din limba engleză, fără să acordăm suficientă atenție sensului propriu al termenilor preluați.

Generatoare de conținut diferit

Pe lângă denumirile asemănătoare, cele două titulaturi au în comun activitatea de bază, și anume generare de conținut, sub formă de texte. Atât activitatea unui content writer, cât și cea a unui copywriter, implică acțiunea de a scrie, dar pe subiecte diferite și pentru diferite medii și audiențe și în special cu diferite scopuri.

Circulau într-o vreme, în această industrie de comunicare și publicitate, păreri cum că diferența dintre cele două constă în faptul că activitatea de content writing privește mediul online și cea de copywriting pe cel offline. Total eronat. Ambele activități se pot adresa ambelor medii, în aceeași măsură.

Ești un content writer dacă…

Scrii conținut textual pentru diferite site-uri, pentru blog-urile acestora, pentru reviste online, newslettere, profile de social media (Facebook, Twitter, LinkedIn, etc), și alte medii online de comunicare. Scopurile acestor texte sunt diverse: a informa, a crește notorietatea și influența unui brand sau unei persoane, a menține legătura brandului cu persoanele care îl apreciază,  a schimba atitudini sau opinii, a educa, etc.

Ești un copywriter dacă…

Textele tale țin de domeniul publicitar. Scrierea de reclame, de orice fel, ce au ca scop final vânzarea, se încadrează în activitatea de copywriting. Fie de dimensiuni mici sau lungi, acestea nu vor fi scrise doar ca să informeze sau ca să educe sau să schimbe vreo atitudine. Acest conținut apelează la o nevoie a cititorilor și se adresează unei mase de oameni pe care îi îndeamnă la o acțiune concretă (să cumpere, să se înscrie, să participe).

Execuția contează cel mai mult

Da, una și aceeași persoană poate face și copywriting și content writing, dar abordarea textelor va fi diferită. Oricare ar fi activitatea ta, trebuie să ții minte că trebuie să vii mereu cu ceva nou, în special pentru că vrem să credem că industria a început să pună accentul pe calitate, și nu pe cantitate.

Standardele sunt ridicate, fie că este vorba de texte pentru bloguri sau postări pentru social media, fie că sunt texte publicitare, so we expect to rock the world with your ideas!

NOUTĂȚI

Articole similare